Påskiga macarons!
Idag kära vänner har jag spenderat många timmar på att baka!
Jag har bakat två saker idag, det jag inte skriver om nu kommer upp lite senare.
Nu ska jag lära er att göra macarons med citronsmak! Detta är ett ganska svårt bakverk så det är inget barn borde försöka sig på utan sina föräldrar. Dom behöver inte heller bli speciellt snygga, det är smaken som räknas!
För mandelkakorna behöver du:
170 gram florsocker
110 gram mandelmjöl*
90 gram äggvita (ca 3 st)
2 msk strösocker
Gul karamellfärg
Börja med att elvispa äggvitorna till ett fluffigt skum.
Tillsätt sedan strösockret och vispa till ett hårt skum, det ska gå att vänta bunken över huvudet (men passa er för att testa det för tidigt, det kan bli svårt att tvätta ur om det inte är tillräckligt vispat).
Blanda sedan ihop florsockret och mandelmjölet i en egen bunke tills det varken är mandel- eller sockerklumpar.
Rör försiktigt ned florsocker- och mandelblandningen i ägget och ha sist i karamellfärg tills du får den färg du önskar.
Häll i smeten i en sprits med stort hål och klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. De ska bli ungefär lika stora som en femkrona och under en halv centimeter höga. Försök göra dem så runda och jämnstora som möjligt.
Låt sedan kakorna stå utan något över i minst 45 minuter. Då får de en yta och blir bättre i ugnen.
Medan kakorna vilar ska du göra krämen som ska vara emellan!
Till det behövs:
125 gram vit choklad
Finrivet skal av ½ citron
1 msk citronsaft
2 tsk honung
2 msk vispgrädde
Karamellfärg
Detta är enkelt!
Riv av det yttersta skalet från citronen, med ett rivjärn eller liknande. Obs! Passa dig från att få med det vita på citronen, det ger en besk och inte alls god smak. Hacka sedan det avrivna skalet så litet du kan.
Pressa ut citronsaften.
Bryt chokladen.
Sen är det bara i med allt i en kastrull och värma på svag värme. Min spis går upp till 12 och jag hade på 4, det funkade perfekt.
Chokladen ska smälta och det ska bli en len smet. Om man värmer choklad på för hög värme blir den kornig och det vill man inte. In i kylen med det när det är klart så det får svalna och stelna!
Ställ ugnen på 125 grader** en stund innan det är dags att sätta in kakorna i ugnen. När ugnen är varm och det har gått minst 45 minuter ska kakorna in i ugnen, längst ned i ska dom vara och inne i minst 20 minuter. För att veta om kakorna är klara testar man om kakorna lossnar lätt från pappret. Gör dom inte det får man ställa in dom en stund till. Är dom klara ska dom ställas för att svalna.
När kakorna och krämen har svalnat tar man antingen och spritsar eller som jag; med en smörkniv och brer på krämen på varannan kaka. Sedan sätter man ihop dem två och två.
TADAAA!
Smaklig måltid!
*Mandelmjöl kan man köpa färdigt, men det är dyrt och svårt att få tag på om man inte bor i frankrike. Därför gör jag mitt egna:
Börja med att skålla mandlarna. Det vill säga koka dem så att skalet lätt går att ta bort. Hur mycket mandlar du ska ha är svårt att säga, men det ska bli 110 gram som mjöl och därför behövs det mycket mer än 110 gram mandlar från början. När alla mandlar är skalade ska de få torka en stund så att mjölet inte blir kladdigt.
Sedan ska man helst använda sig av en mandelkvarn, annars tar det väldigt lång tid. Sikta de malda mandlarna och sen har du mandelmjöl!
**När du bakar macarons eller maränger ska det vara över- och undervärme. Ofta när man bakar står det inte om det ska vara över- eller undervärme vilket kan vara problematiskt. Men jag brukar oftast använda mig av varmluft i vanliga fall, då är det viktigt att sänka ugnens temperatur med ca 25 grader, annars blir det för varmt.
//Isabella
Jag har bakat två saker idag, det jag inte skriver om nu kommer upp lite senare.
Nu ska jag lära er att göra macarons med citronsmak! Detta är ett ganska svårt bakverk så det är inget barn borde försöka sig på utan sina föräldrar. Dom behöver inte heller bli speciellt snygga, det är smaken som räknas!
För mandelkakorna behöver du:
170 gram florsocker
110 gram mandelmjöl*
90 gram äggvita (ca 3 st)
2 msk strösocker
Gul karamellfärg
Börja med att elvispa äggvitorna till ett fluffigt skum.
Tillsätt sedan strösockret och vispa till ett hårt skum, det ska gå att vänta bunken över huvudet (men passa er för att testa det för tidigt, det kan bli svårt att tvätta ur om det inte är tillräckligt vispat).
Blanda sedan ihop florsockret och mandelmjölet i en egen bunke tills det varken är mandel- eller sockerklumpar.
Rör försiktigt ned florsocker- och mandelblandningen i ägget och ha sist i karamellfärg tills du får den färg du önskar.
Häll i smeten i en sprits med stort hål och klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. De ska bli ungefär lika stora som en femkrona och under en halv centimeter höga. Försök göra dem så runda och jämnstora som möjligt.
Låt sedan kakorna stå utan något över i minst 45 minuter. Då får de en yta och blir bättre i ugnen.
Medan kakorna vilar ska du göra krämen som ska vara emellan!
Till det behövs:
125 gram vit choklad
Finrivet skal av ½ citron
1 msk citronsaft
2 tsk honung
2 msk vispgrädde
Karamellfärg
Detta är enkelt!
Riv av det yttersta skalet från citronen, med ett rivjärn eller liknande. Obs! Passa dig från att få med det vita på citronen, det ger en besk och inte alls god smak. Hacka sedan det avrivna skalet så litet du kan.
Pressa ut citronsaften.
Bryt chokladen.
Sen är det bara i med allt i en kastrull och värma på svag värme. Min spis går upp till 12 och jag hade på 4, det funkade perfekt.
Chokladen ska smälta och det ska bli en len smet. Om man värmer choklad på för hög värme blir den kornig och det vill man inte. In i kylen med det när det är klart så det får svalna och stelna!
Ställ ugnen på 125 grader** en stund innan det är dags att sätta in kakorna i ugnen. När ugnen är varm och det har gått minst 45 minuter ska kakorna in i ugnen, längst ned i ska dom vara och inne i minst 20 minuter. För att veta om kakorna är klara testar man om kakorna lossnar lätt från pappret. Gör dom inte det får man ställa in dom en stund till. Är dom klara ska dom ställas för att svalna.
När kakorna och krämen har svalnat tar man antingen och spritsar eller som jag; med en smörkniv och brer på krämen på varannan kaka. Sedan sätter man ihop dem två och två.
TADAAA!
Smaklig måltid!
*Mandelmjöl kan man köpa färdigt, men det är dyrt och svårt att få tag på om man inte bor i frankrike. Därför gör jag mitt egna:
Börja med att skålla mandlarna. Det vill säga koka dem så att skalet lätt går att ta bort. Hur mycket mandlar du ska ha är svårt att säga, men det ska bli 110 gram som mjöl och därför behövs det mycket mer än 110 gram mandlar från början. När alla mandlar är skalade ska de få torka en stund så att mjölet inte blir kladdigt.
Sedan ska man helst använda sig av en mandelkvarn, annars tar det väldigt lång tid. Sikta de malda mandlarna och sen har du mandelmjöl!
**När du bakar macarons eller maränger ska det vara över- och undervärme. Ofta när man bakar står det inte om det ska vara över- eller undervärme vilket kan vara problematiskt. Men jag brukar oftast använda mig av varmluft i vanliga fall, då är det viktigt att sänka ugnens temperatur med ca 25 grader, annars blir det för varmt.
//Isabella
Kommentarer
Postat av: Caroline
Ohyea, dem blev ju riktigt snygga!
Bra jobbat! Goda också? 8D
Trackback