Kalasiga Cakepops!
Nu ska ni få lära er att göra cakepops!
Ja vad är det egentligen? Inte så vanligt. Det är något så fräckt som sockerkaka på en pinne! Som en klubba alltså.
Först ska ni göra sockerkakan, till det behövs:
3 st ägg
3 dl socker
150 gram smör
1 msk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
4 msk kakao (eller 2-3 msk av en starkare kakao än de man kan köpa i vanliga butiker)
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk
Börja med att ställa ugnen på 160 grader med över- och undervärme eller 145 grader med varmluft.
Vispa sedan ägg och socker fluffigt samtidigt som du smälter smöret.
Häll i smöret och blanda runt lite, sedan är det bara i med allt annat! Det vill säga vaniljsocker, vetemjöl, kakao, bakpulver och mjölk.
Här har jag ett väldigt bra tips! När man bakar sockerkaka, kladdkaka eller något annat som ska vara saftigt ska man röra ned allt efter man vispat socker och smör. Då blir det inte lika mycket luftbubblor och kakan blir saftigare och godare.
Häll smeten i en form med löstagbara kanter och grädda i ca 40 minuter.
När kakan är klar, låt den då stå och svalna under en bakduk.
Nu är det dags att göra en kräm som sockerkakan ska blandas med.
Till det behövs:
40 gram mjukt smör
2 msk mjölk
1,5 dl florsocker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
Det är bara i med allt i en bunke och blanda om!
När sockerkakan har svalnat så den åtminstone går att ta i och smörkrämen är mjuk och krämig ska du smula sönder sockerkakan i smörkrämen (det var väldigt kul faktiskt) och sedan blanda runt det till en ny smet/deg.
Rulla sedan blandningen till bollar, ungefär lika stora som köttbullar. Se till att krama till hårda bollar, annars kommer de bara ramla isär.
Smält choklad med valfri kakaoprocent över vattenbad. Det går åt olika mycket choklad, så ta lite åt gången. Det gick åt ca 200 gram för mig.
Nu gäller det att vara försiktig så att bollarna håller!
Lägg ned en boll i taget i chokladen och rulla tills den är täckt med choklad, gärna med hjälp av en sked.
Doppa en pinne i chokladen (jag använde mig av avknipsade grillpinnar, men man kan köpa färdiga pinnar i hobbyaffärer om så önskas).
Stoppa försiktigt in pinnen i bollen.
Ta sedan hjälp av skeden för att lyfta upp och lägg på ett annat fat.
Strössla med valfritt tjusigt strössel! Enkelt att variera från vad man firar.
Ta hjälp av skeden igen och flytta över till ett större fat med lite matolja på, det gör det lättare att lossa klubborna när chokladen har stelnat.
Låt sedan klubborna stå i kylen tills chokladen är stelnad.
MUMS!
Ja vad är det egentligen? Inte så vanligt. Det är något så fräckt som sockerkaka på en pinne! Som en klubba alltså.
Först ska ni göra sockerkakan, till det behövs:
3 st ägg
3 dl socker
150 gram smör
1 msk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
4 msk kakao (eller 2-3 msk av en starkare kakao än de man kan köpa i vanliga butiker)
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk
Börja med att ställa ugnen på 160 grader med över- och undervärme eller 145 grader med varmluft.
Vispa sedan ägg och socker fluffigt samtidigt som du smälter smöret.
Häll i smöret och blanda runt lite, sedan är det bara i med allt annat! Det vill säga vaniljsocker, vetemjöl, kakao, bakpulver och mjölk.
Här har jag ett väldigt bra tips! När man bakar sockerkaka, kladdkaka eller något annat som ska vara saftigt ska man röra ned allt efter man vispat socker och smör. Då blir det inte lika mycket luftbubblor och kakan blir saftigare och godare.
Häll smeten i en form med löstagbara kanter och grädda i ca 40 minuter.
När kakan är klar, låt den då stå och svalna under en bakduk.
Nu är det dags att göra en kräm som sockerkakan ska blandas med.
Till det behövs:
40 gram mjukt smör
2 msk mjölk
1,5 dl florsocker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
Det är bara i med allt i en bunke och blanda om!
När sockerkakan har svalnat så den åtminstone går att ta i och smörkrämen är mjuk och krämig ska du smula sönder sockerkakan i smörkrämen (det var väldigt kul faktiskt) och sedan blanda runt det till en ny smet/deg.
Rulla sedan blandningen till bollar, ungefär lika stora som köttbullar. Se till att krama till hårda bollar, annars kommer de bara ramla isär.
Smält choklad med valfri kakaoprocent över vattenbad. Det går åt olika mycket choklad, så ta lite åt gången. Det gick åt ca 200 gram för mig.
Nu gäller det att vara försiktig så att bollarna håller!
Lägg ned en boll i taget i chokladen och rulla tills den är täckt med choklad, gärna med hjälp av en sked.
Doppa en pinne i chokladen (jag använde mig av avknipsade grillpinnar, men man kan köpa färdiga pinnar i hobbyaffärer om så önskas).
Stoppa försiktigt in pinnen i bollen.
Ta sedan hjälp av skeden för att lyfta upp och lägg på ett annat fat.
Strössla med valfritt tjusigt strössel! Enkelt att variera från vad man firar.
Ta hjälp av skeden igen och flytta över till ett större fat med lite matolja på, det gör det lättare att lossa klubborna när chokladen har stelnat.
Låt sedan klubborna stå i kylen tills chokladen är stelnad.
MUMS!
Kommentarer
Postat av: Helena
Supergoda, vi fick äran att smaka!
Trackback